מהי חדלות פירעון ומה המשמעות של החוק החדש

חדלות פירעון היא מצב כלכלי שבו אדם או תאגיד אינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלהם – לא בהווה ולא בעתיד. במילים אחרות, סך החובות עולה על שווי הנכסים וההכנסות של אותו גורם. החוק החדש, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, התשע"ח-2018, מחליף את פקודת פשיטת הרגל הקודמת ומבקש לייעל את התהליכים, תוך מתן דגש על שיקום החייב ושילובו מחדש במערכת הכלכלית.

 

הגבלות והשלכות בהליך חדלות פירעון: מידע חיוני

הליך חדלות פירעון הוא תהליך משפטי שנועד לאפשר לחייבים להסדיר את חובותיהם בצורה מבוקרת ולפתוח דף חדש בחייהם. מצד אחד, הוא מספק הגנה מפני הליכי גבייה והוצאה לפועל, ומצד שני, הוא מטיל מגבלות שמטרתן למנוע חזרה למעגל חובות. בשונה מפקודת פשיטת הרגל הישנה, הדגש המרכזי בחוק החדש הוא השיקום הכלכלי של החייב והחזרתו למסלול חיים מאוזן.

ההבדלים המרכזיים בין פקודת פשיטת הרגל לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי

ההבדל העיקרי בין חוק חדלות פירעון לפקודת פשיטת הרגל הוא שינוי התפיסה: בעוד פקודת פשיטת הרגל עסקה בעיקר בגביית חובות לנושים, החוק החדש שם במוקד את שיקום החייב. החוק מתייחס לחייב לא כאדם שיש להעניש על מצבו הכלכלי, אלא כאדם שזקוק למסגרת ברורה ותמיכה שיאפשרו לו לצאת לדרך חדשה. בניגוד להליך פקודת פשיטת הרגל שהתנהל בבית המשפט המחוזי, חוק חדלות פירעון מעניק סמכויות רחבות יותר לממונה על חדלות פירעון במשרד המשפטים ומחלק את ההליכים לפי היקף החוב. כאשר סכום החובות הכולל נמוך מ 166,000 ₪ ההליך יתנהל בהוצאה לפועל, וכאשר מודבר בסכום חובות העולה על 166,000 ₪ ההליך יתנהל בבית משפט השלום.

 

המטרות המרכזיות של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי

  1. שיקום החייב: החוק מתמקד בשיקום כלכלי של החייב, מתוך הבנה שמטרת ההליך היא להחזיר את החייב למעגל הכלכלי ולמנוע את חזרתו למצב של חובות. כחלק מההליך, החייב נדרש לאמץ התנהלות כלכלית בריאה יותר ולהגדיל את הכנסותיו ביחס להוצאותיו.
  2. החזרת חובות לנושים: בהתאם לחוק עולה כי לא משנה מהם גובה החובות אלא מה יכולת ההחזר של החייב. החייב אינו מסוגל להחזיר את מלוא החוב, ישנה חשיבות לכך שהנושים יקבלו לפחות חלק יחסי ממנו, כדי לשמר את אמון השוק בהלוואות.
  3. שילוב החייב במערכת הכלכלית: החוק שואף לשלב את החייב במעגל העבודה ולמנוע ממנו לצבור חובות חדשים בעתיד. המטרה היא למנוע חזרה על דפוסים כלכליים בעייתיים.
  4. ייעול וקיצור הליכי הבירוקרטיה: החוק החדש מפשט את ההליכים ומקצר משמעותית את משך ההליך המשפטי. בשונה מפקודת פשיטת הרגל, מטרתו הראשונה של החוק החדש היא שיקום כלכלי של החייב

 

 

כיצד החוק תומך בשיקום החייב?

החוק קובע מראש משך זמן מוגבל להליך (בדרך כלל 4 שנים), עם תוכנית תשלומים שנקבעת על בסיס יכולתו הכלכלית של החייב. בתום התקופה, ובכפוף לעמידה בתנאי ההליך, יקבל החייב הפטר מלא מחובותיו. בנוסף, ישנו דגש על מתן כלים להתנהלות כלכלית נכונה. לעיתים יידרש החייב להשתתף בהכשרות כלכליות, כדי למנוע חזרה למעגל החובות. החוק מעודד תכנון פיננסי אחראי וניהול מאוזן של ההכנסות וההוצאות, מתוך מטרה להבטיח יציבות כלכלית עתידית.

 

 

השפעת ההליך על עתיד החייב

לאחר סיום ההליך, החייב עשוי להתמודד עם אתגרים מול המערכת הבנקאית. הבנקים עלולים להיזהר במתן אשראי או הלוואות, לפחות בתקופה הראשונית. עם זאת, הקפדה על ניהול חשבון תקין, ללא חריגות יתר, תסייע לשיקום הדרגתי של דירוג האשראי ולבניית אמון מחודש עם הבנקים.

מאמרים נוספים

הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי נועד לסייע לאנשים שאינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויותיהם הכלכליות ולבצע שיקום כלכלי. הה...

מדברים רבות על חסמים ובירוקרטיה כאחת מהבעיות העיקריות ליוקר מחירי הנדל"ן ומה לא ניסו? מסרו סמכות תכנון לועדות ה...

חוק המקרקעין: סקירה בואו נצלול ישר לעובי הקורה, חוק המקרקעין הוא תחום משפטי ייחודי העוסק בניהול עולם הבתים המשותפים. מ...

תביעות ליקויי בנייה הן היבט מורכב וחיוני של עולם המשפט, הכרוך לרוב בסיכונים כספיים משמעותיים עבור בעלי נכסים וקבלנים כ...

תכנון לעתיד הוא קריטי, במיוחד כשמדובר בהגנה על נכסיכם ולוודא שיקיריכם יטופלו לאחר שתלכו לעולמכם. צוואות, ירושות וע...

הניווט בעולם המורכב של משפט אזרחי ופתרון סכסוכים יכול להיות משימה מרתיעה ללא סיוע משפטי נכון. היבטים אינטגרליים אלה של ...

צרו קשר

יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ בנושא כלשהו?
כתבו לנו ונחזור אליכם בהקדם

תפריט נגישות